Ankaragücü Tarihi,ankaragucu,1910,futbolcuları,formaları,armaları,kazandığı kupalar,başarıları,resi

Ankaragücü Tarihi,ankaragucu,1910,futbolcuları,formaları,armaları,kazandığı kupalar,başarıları,resi

Ankaragücü Tarihi,ankaragucu,1910,futbolcuları,formaları,armaları,kazandığı kupalar,başarıları,resi

1990-2010


1991 yılında Fenerbahçe’yi Türkiye kupasından eleyen Ankaragücü finalde 8 mayıs 1991 tarihinde Galatasaray ile oynamış maçın normal süresi 1-1 bitmiş uzatmalarda yediği 2 gol ile finalde Türkiye kupasını Galatasaray’a kaptırmıştır. 


1990-1991 sezonunda ligde 7. sıradaydı Ankaragücü. Kupa ikincisi sıfatıyla, lig üçüncüsü Trabzonspor'la Başbakanlık kupası için mücadele eden Ankaragücü 22 mayıs 1991'de oynanan maçı, Ziya Yıldız'ın (2) ve Ergün Yücel'in 1 golüyle 3-1 kazanarak, başbakanlık kupasının sahibi oldu.



Kupa karşılaşmasında kadroda şu isimler yer alıyordu; zalad-hayati soydaş, serhat güler, bahattin şen, erhan çağlayan, hayrettin kılıç (isa turan), abdullah duran, ergün yücel - ziya yıldız (behzat kaya), sinan engin, cengiz alp.






1991 ve 1997 yıllarında Ankaragücü Ankara TSYD kupasını müzesine götürür.





1999 senesinde Galatasaray ve Beşiktaş Türkiye kupası finalini oynadıkları ve aynı zamanda ikisi de ligi ilk ikide bitirdiği için avrupaya gidecek takım için kupa şampiyonu kontenjanı boş kalır. " Uefa'ya kim gidecek? " diye türkiye kupası yarı finalinde kaybeden iki takım baraj maçı yaparlar.



" Uefa'ya kim gidecek? " şeklindeki sorunun cevabı ise o sene yarı final oynayan Ankaragücü ve Sakaryaspor takımları aralarında bir baraj maçı düzenlenir. Ankaragücü 03.06.1999 tarihinde İzmir’de oynanan karşılaşmayı Hakan KELEŞ ve Tarık’ın (3) attığı gollerle 5-0 kazanarak Uefa kupasına gitmeye hak kazanır.




UEFA kupasına katılmaya hak kazanan Ankaragücü Faroe Adaları takımı olan B36 Torshavn ile eşleşmiştir. 




12.08.1999, tarihinde Ankara’da oynanan maçta Ankaragücü B36 Torshavn’ı 19.dakikada Ünal KARAMAN’ın atmış olduğu gol ile 1-0 mağlup etti.



26.08.1999 tarihinde deplasmanda karşılaştığı rakibini Hakan KELEŞ’in 86.dakikada atmış olduğu gol ile 1-0 yenen Ankaragücü eleme turunu geçerek UEFA kupası 1.Tura yükselir.
Ankaragücü’nün bu maça şu 11 ile çıkmıştır ; Özkan Karslı, Hakan Kutlu, Gökmen Barış, Faruk Namdar, Mkhalele Helman (72.' Ümit Hatipoğlu), Baidoo , Fatih Sezer, Ünal Karaman, Ramazan Özalp, Hakan Keleş, Birol Aksancak (87.' sapula godfrey).



Ankaragücü’nün 1.turdaki rakibi İspanya’nın güçlü ekibi Atletico Madrid olmuştur. 16.09.1999 tarihinde Atletico Madrid ile İspanya’daki yapmış olduğu müsabakayı 3-0 kaybeden Ankaragücü, 30.09.1999 tarihinde Ankara’daki maçta Birol AKSANCAK’ın 85.dakikada atmış olduğu gol ile Atletico MADRİD’i 1-0 yendi. Bu galibiyet Ankaragücü’nün turu geçmesi için yeterli olmayınca UEFA kupasında 1.turda Avrupa’ya veda etmiş oldu. 



Ankaragücü’nün bu maça şu 11 ile çıkmıştır; Özkan Karslı, Faruk Sarman, Hakan Kutlu, Yılmaz Özlem, Ümit Hatipoğlu, Fatih Sezer (Gökmen Barış 63'), Ünal Karaman, Stephen Baidoo, Ramazan Özalp (Sami Emre  65'), Birol Aksancak, Hakan Keleş (Gökmen Yıldıran 89')




2000 ve 2001 yıllarında Ankaragücü Ankara TSYD kupasını müzesine götürür.



2001-2002 sezonunu 4’ncü sırada tamamlayan Ankaragücü  100 yıllık tarihinde son kez Avrupa kupalarına katılma hakkı elde eder. UEFA kupasında yapılan eşleşmelerde yine bir İspanya ekibi olan C.D.Alaves takımı Ankaragücü’nün rakibimiz olmuştur.



19.09.2002 tarihinde Ankara’da Alaves takımı ile karşılaşan Ankaragücü bu maçtan 2-1’lik bir yenilgi alır.Ankaragücü’nün tek golünü 30.dakikada Radu Niculescu atmıştır. 



03.10.2002 tarihinde Ankaragücü deplasmanda Mendizorroza stadyumunda karşılaştığı Alaves’e 3-0 yenilir. İlk golü Adem DURSUN kendi kalesine atmıştır. Bu skorlar sonucu Ankaragücü UEFA kupasından elenmiştir. 

Ankaragücü’nün bu maça şu 11 ile çıkmıştır ; Zafer Özgültekin; Stephen Baidoo, İsmet Taşdemir, İhsan Burak Özsaraç, Stelian Carabas, Yılmaz Özlem (özgür 61'), Hakan Keleş, Reinaldo Vicente Simão (Mehmet Türkmehmet 66'), Adem Dursun, Radu Horia Niculescu (Musa Ballı 87'), Augustine Ahinful Teknik Direktör: Mihai Stoichita






2007 Agustos ayında Ankaragücü formasını en fazla giyen futbolcu ünvanına sahip Ankaragücü kaptanı Hakan KUTLU futbolu Ankaragücü forması altında bırakmıştır.




9 Aralık 2008’de Ankaragücü tarihinin en uzun soluklu başkanı olan Cemal Azmi AYDIN 1997 yılından beri 12 yıldır sürdürdüğü başkanlık görevinden istifa etmiştir. 12 yıllık başkanlık sürecindeki  en önemli projesi  Beştepe’de yapılan spor kompleksi olmuştur.


2008 yılında Cemal AYDIN’ın başkanlığı bırakmasının ardından Ankaragücü başkanlığına geçici bir süre Serdar ÖZERSİN vekalet etmiştir.




2008 Kasım ayında Cengiz TOPEL YILDIRIM Ankaragücü’nün yeni başkanı olmuştur ve başkanlık görevini bir yıl sürdürmüştür.






C.Topel YILDIRIM başkanlığında Ankaragücü’ne transfer edilen İngiliz futbolcu Darius Vassel taraftar üzerinde unutulmayacak bir etki bırakmıştır, Vassel Ankara’da kaldığı sürede taraftarın gönlünde taht kurmuştur. 


 

2009 yılında Ankaragücü’nde değişim rüzgarları esmeye başlamıştır. Melih GÖKÇEK Ankaragücü’nü şampiyon yapma iddiası ile yönetimine talip olmuştur.




Cemal AYDIN, Melih GÖKÇEK ve Cengiz Topel YILDIRIM arasında yapılan görüşmeler neticesinde Cemal AYDIN ve C.Topel YILDIRIM Melih GÖKÇEK’in oğlu olan Ahmet GÖKÇEK’in başkanlığında yer alacağı yeni yönetimi destekleyecekleri kararını vermişlerdir. 




30 Agustos 2009 tarihinde Ahmet GÖKÇEK yapılan kongrede Ankaragücü’nün 99 yıllık mazisinde 39.başkanı olmuştur. Ankaragücü Beştepe Cemal Aydın Spor Tesisleri'ndeki kongreye Ahmet GÖKÇEK tek başkan adayı olarak katıldı. Genel kurula katılan 205 delegeden 200'ü oy kullanırken, 172 oy geçerli sayıldı. Ahmet Gökçek, 172 delegenin desteğiyle Ankaragücü Kulübü'nün yeni başkanı olmuştur. 




Kongrede konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih GÖKÇEK ; 1991'den bu yana Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını belirterek, o tarihten bu yana Türkiye liglerinde artık bir Ankara takımının şampiyon olması gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı. Dünyada şampiyon çıkarmayan Ankara dışında başka bir başkent olmadığını savunan Gökçek, ''Ankaragücü'nün muhteşem bir taraftarı var. Sizlere söz veriyorum. Yeni bir yönetimle Ankara'ya şampiyon kazandırmak için elimizden gelen desteği yapacağız'' diye konuştu.




Bu süreç içerisinde Melih GÖKÇEK’in Ankaraspor takımından desteğini çekmesinin ardından Ankaraspor forması giyen bir çok oyuncu Ankaragücü’ne transfer edilmiştir. Bu transferler sonucu Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Melih GÖKÇEK’in Ankaraspor’dan desteğini Ankaragücü’ne kaydırmasını bir “birleşme” olarak kabul etmesi,  Ankaraspor’da yöneticilik yapmış kişilerin aynı zamanda Ankaragücü’ne yönetici olduğu gerekçeleri ile Ankaraspor’u ligden ihraç etmiştir. 






Melih GÖKÇEK Ankaragücü’ne Büyükşehir Belediyesine ait olan muhteşem Saray tesislerini Ankaragücü Spor Kulübünün kullanımına vermiştir. 




Ankaragücü 2010 yılı içerisinde yüzüncü yılını doldururken hiçbir organizasyon düzenlenmemesi Ankaragücü camiasında büyük bir üzüntüye neden olmuştur.




Ankaragücü’nü ilerleyen yıllarda şampiyon olacağını iddia ederek yola çıkan ve Ankaragücü tarihinin en genç başkanı seçilen Ahmet GÖKÇEK, başkanlığının ilk iki yılı geçmiş yıllara ait sorunlarla boğuşmakla geçmiştir. Başkan seçildiği tarihten itibaren planlanmış olan hiçbir projeyi gerçekleştirememe sebebi olarak eski yöneticileri kastedeterek “Enkaz devir alma” sürecini atlatamamalarına bağlamıştır. 


Ankaragücü başkanı olduğu süreç içerisinde geçmiş yönetimlerin Ankaragücü’nü içinden çıkılmaz bir duruma ve borç batağına batırıldığını iddia eden Ahmet GÖKÇEK ilk sezonuna Ankaragücü’nün başına ünlü Fransız teknik direktör Roger Lemerre‘i getirerek başlamıştır. 

  
 
45 futbolcu ile (yapılan transferler ve Ankaraspor’dan gelen futbolcular dahil) Ankaragücü tarihinde örneğine rast gelinmemiş bir futbolcu sayısına ulaşmıştır. 45 futbolcu ile lige başlayan Ankaragücü  ligde 41 puan alarak 12’nci sırada tamamlamıştır.


1910 - 2010

www.ankaragucutarihi.com
www.ankaragucutarihi.blogspot.com